Eljegyzés – Az álom kezdete
sk hu

Eljegyzések


 

A magyaroknál az eljegyzést többféleképpen tartják számon, nevezik jegyváltásnak, jegykendő- vagy kendőadásnak, vidéken manapság is kézfogónak mondják. Az eljegyzési lakomán jegygyűrűt, korábban jegykendőt vált a jegyespár, majd a templomi háromszori kihirdetést követően kezdődik a hívogatás.

 

Szomorú dolog, hogy manapság egyre kevésbé divat. A fiatalok mutatkozzanak be a leendő párjuk szülei és rokonai előtt. Illendő először a fiatal-embernek a leány szüleit meglátogatni. Az első látogatás általában nem a leánykéréssel zárul. Folytatódjanak a kölcsönös látogatások a fiatalok részéről. A leendő örömszülők is ha tehetik többször is találkozzanak. A házasságról tudjanak a rokonok és a baráti kör tagjai.

 

A leánykérés tehát a kölcsönös megismerkedés és megismerés után következik. Hagyományosan a fiú ellátogat a lányos házhoz és a leány szüleitől megkéri a választottja kezét. Ünnepi alkalom lévén illik a leendő örömanyának és a menyasszonyjelöltnek virágot vinni. Régen előre megfogalmazott forgatókönyve volt ennek a ceremóniának. Manapság az udvariasság és a jó modor az ami korlátokat jelent.

 

Ha a leány és a szülők beleegyeznek a házasságba, akkor meg kell beszélni a házasságkötés részleteit.

 

Régen nagyon vigyáztak arra, hogy azonos társadalmi és anyagi helyzetű fiatalok házasodjanak össze.

Ha a két fiatal vállalja egymást, akkor a bejelentést megtehetik a kollégák előtt, a barátok és az ismerősök előtt is.

Az eljegyzettek viselkedjenek úgy, hogy látszódjon az összetartozásuk. Tiszteljék egymást akkor is, ha a másik nincs jelen. Jelenjenek meg többször együtt, viselkedjenek természetesen.

 

Az eljegyzés jelentése és fő célja, hogy felkészítsen az esküvőre. A jegyesség időtartalmát részben az szabja meg, mennyi időbe telik az esküvő megszervezése. Számos más tényező befolyásolhatja még a jegyesség hosszát, például ha az egyik fél egy új állás megkezdésére vár, vagy egyiküknek be kell fejeznie a tanulmányait. Semmilyen szabály nem írja elő, mennyi ideig tarthat a jegyesség.

Az eljegyzés a házasság előtti állapot. Régen és manapság még falun nagy vacsora alkalmával jelentik be a fiatalok, és gyűrűhúzással pecsételik meg. Ekkor már körülbelül illik jelezni a házasság-kötés időpontját a másik félnek és a rokonoknak is. A jegyesség ideje változó: egy évtől akár két-három évig is tarthat. Ez az idő arra van, hogy a leendő házasok megismerjék egymást. A mindennapi találkozás, a sűrű együttlét megmutatja mennyire tudják egymást elviselni. Jó iskola ez arra, hogy a férjjelölt munkabírása, a társadalomhoz való viszonya megnyilvánuljon. A leendő háziasszony háziasságára is fény derül. Próbaidő ez tehát mindkét fél számára. Ha ekkor derül ki, hogy mégsem tudnak együtt boldogulni, annak nincs jogi következménye. Búcsúzzanak el illendően egymástól, ne rossz emlékként őrizzék a közösen eltöltött időt.

 

Eljegyzés

 

Zsidó jegyesség a zsidó jogtár szerint:

A Nők könyve: a házasság szabályai

 

Az eljegyzés már komoly dolog. Amennyiben emlékezetes eljegyzést szeretnétek, úgy kérjetek tanácsot tőlünk és mi szívesen segítünk.

Mint olvashattátok, van ennek módja, etikettje, illemtana. Biztos jó fényt vet rátok, ha a választott kedves szülei felfigyelnek eme kedves és illendő gesztus megtartására.

 

Kérjen időpontot és egyeztessünk az alábbi címen:

info@beststep.eu