Ballagás az új élet felé tett első lépés
sk hu

BallagásokAz ember életében teljesen természetesen, előre meghatározott, olykor már megszokott időben és módon érkeznek el kiemelkedő események, amelyek életének jelentős, felejthetetlen állomásai, s egyben emlékezetesek maradnak egész életében.

 

A ballagás kifejezés a latin ’valetans’= búcsúzó szóból ered; a szokás pedig Selmecbányáról, ahol a XIX. század 70-es éveiben az erdészeti és bányászati Akadémia hagyományaként a hallgatók a Ballag már a vén diák… kezdetű dal éneklésével búcsúztak el iskolájuktól. Lassan az egész országban és minden iskolatípusban elterjedt a ballagás szokása; a XX. század elejére pedig általánossá vált. Az 1920-as években a Ballag már a vén diák kezdetű dalt felváltotta az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdal… Szokássá vált az is, hogy a ballagás előtti éjszakán a végzősök szerenáddal köszöntik tanáraikat, a ballagás napján pedig az iskola zászlóját követve mennek végig a folyosókon vállukon egy kis tarisznyával, amelybe az alsóbb évesek pogácsát, sót, földet és aprópénzt tesznek és elhelyezik az iskola fényképét is.


Az 1950-es években betiltották a ballagási szokásokat. Ma már nemcsak a középiskolákban, hanem az általános iskolákban és az óvodákban is rendeznek ballagási ünnepségeket.

/ Neumann-ház – Irodalmi Szerkesztőség /

 

"A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,
Csak álom volt a szép diákvilág,
S mint a fecske alkonyati szélben,
Ma szárnyat bont egy sereg diák."

(Ady)

 

E megismételhetetlen eseményhez, annak megünnepléséhez szeretnénk segítséget nyújtani mindazoknak, akik az ünneplés megszervezését reánk bízzák.
Nem könnyű az adott időben megfelelő helyet találni, az ételek között válogatni stb., de sokrétű szolgáltatói ismeretségeink alapján ebben is tudunk Önöknek segíteni.

 

Elérhetőségeink:

Best Step s.r.o.

945 01 Komárno

Hradná 2.

( Tiszti pavilon, bejárat oldalról, a park felől )

 

Telefon:

Irodai            : (+421) 35 7778572

Mobil SK       : (+421) 917808879

Mobil HU       : (+36) 30-6175522

 

E-mail:

info@beststep.eu

beststep@beststep.eu